Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
13085
post-template-default,single,single-post,postid-13085,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

8 Madde ile 10.000 Yaşındaki Siyez Buğdayı

Temel besin kaynağımız buğdayın atası sayılan siyez, ülkemizin hazine gibi gözetilmesi, sahip çıkılması, tanıtılması gereken bir değeri… 10 bin yıllık geçmişiyle hak ettiği bu değeri, genetiği hiç bozulmamış yapısı ve lezzet dolu tadıyla da hak ediyor. Sofralarınıza da taşımanızı umarak 8 madde ile siyezi ekranlarınıza getiriyoruz.

1#

Latince ismi “Triticum Monococcum” olan buğdayın adının Hititçe “zız” kelimesinden geldiği uzmanlar tarafından ifade ediliyor.

2#

Siyezin fiziki olarak ayırt edici özelliği, tek başakçıklı oluşu ve bu başakçığı saran kabuğun sık yapısı. Bu sıklık bitkinin en önemli avantajı olmuş ve dışarıdaki zararlılara karşı korunmasını sağlamış.

3#

Ülkemizde siyez denince akla gelen şehrimiz Kastamonu, özellikle Taşköprü, İhsangazi ve Seydiler’dir. Karlı ve soğuk havaları sevdiği bilinen kadim besinin ekimi yapılan diğer şehirlerimiz arasında Erzincan, Tekirdağ, Edirne, Kars gösteriliyor.

4#

Siyezi sofranıza getirebilecek birçok tarif bulunuyor ve bunların başında siyez bulgurundan yapabileceğiniz pilav geliyor. Özellikle Kastamonu yöresine özgü ekşili pilavı bir kere olsun denerseniz mönünüzde uzun süre vazgeçemeyeceğiniz yemeklerden olacağını garanti edebiliriz.

5#

Siyez bulgurun klasik bulgurdan farklı olarak, karbonhidrat değerinin düşük protein değerinin yüksek olduğu, kolesterol içermediği, lif yapısından dolayı sindirimi kolaylaştırdığı biliniyor. Bütün bunlar, ince siyez bulgurundan yapacağınız kısırı tabak tabak yemenizi ve sonradan pişmanlık duymamanızı sağlayacak güzel faydalar…

6#

Ülkemizde siyez kültürü git gide yaygınlaşsa da siyez buğday unundan ekşi maya ile yapılan “siyez ekmeği” özel bir lezzet olarak fark edilmeyi bekliyor.

7#

Glisemik indeksi insana en uygun besinler arasında geçen siyezin, unundan çeşit çeşit kurabiye, börek yapabilir kendi tarifinizi oluşturabilirsiniz.

8#

Siyez makarnası da gönül rahatlığıyla tüketebileceğiniz bir besin türü… Ayrıca siyezin bakliyatlarla karıştırıldığında çok daha faydalı ve zengin bir kaynak haline geldiğini söyleyebiliriz.

 1,838 okunma

akin aksoy